Denk mee!
En denk zelf verder...

Medisch leiderschap voor engelen, ratten, bureaucraten en zelfontplooiers.

Hoe ziet deze interactieve, afwisselende en prikkelende dag eruit?

Medisch leiderschap is hot. Het is de nieuwste CanMEDS-competentie. Maar wat is dat eigenlijk, leiderschap? Op deze interactieve meedenkdag ontwikkelt u uw eigen visie, wordt u uitgedaagd kritisch te kijken naar de organisatie waarin u werkt en ontdekt u verrassende invalshoeken om te kijken naar de manier waarop u zelf in uw werk staat. In een onderhoudend filosofisch programma van 3 dynamische afwisselende blokken van telkens 90 minuten stelt Menno de Bree 3 belangrijke begrippen centraal, die hij vanuit twee diametraal tegenoverstaande visies bespreekt. Hij creëert op deze manier snel en behendig een overzicht van het speelveld, zodat u gevoed met inzichtgevende invalshoeken uw eigen mening kunt vormen.

Blok 1: Leiderschap: Aristoteles vs Platform Medisch Leiderschap
Hoe kun je als arts je 'medisch leiderschap' vormgeven? Met het oog hierop heeft het Platform Medisch Leiderschap, met goedkeuring van de KNMG, het Raamwerk Medisch Leiderschap ontworpen. In dit blok laat Menno de Bree aan de hand van een klassieke tekst van Aristoteles zien dat dit Raamwerk juist niet raakt waar het in leiderschap om draait. Het gaat namelijk niet om 'veranderingen mogelijk maken', maar om betekenisgeving: een oriëntatie op wat binnen de context van een organisatie goed en rechtvaardig is. Leiderschap is dan ook geen truc of het toepassen van wat slimmigheden - het is een doordachte, morele houding die je door langdurig oefenen ontwikkelen kunt.

Blok 2: Leiders: Aristoteles vs Machiavelli
In het tweede blok gaat Menno de Bree in op deze 'houding'. Het ontwikkelen van een dergelijk karakter, ethos, is ook van belang voor de effectiviteit van een leider: volgens Aristoteles is 'ethos' het meest invloedrijke overtuigingsmiddel. Menno de Bree zal ook laten zien dat moderne organisaties, vaak juist vanuit het perspectief van kwaliteitszorg, het vormen van leiderschapsdeugden juist belemmeren. Het resultaat daarvan is een inherente spanning in veel organisatieculturen. Op papier belijdt men leiderschap en eigen verantwoordelijkheid, in praktijk stuurt men op management en eenvormigheid. Als tegengeluid lezen we een kort gedeelte uit De Heerser van Machiavelli. Machiavelli meent dat een leider rechtschapen moet lijken - maar het niet moet zijn, zeker niet als hij of zij net begint en zich door wolven omringt weet.

Blok 3: Zelfleiderschap: Sartre vs Han
Als leider ben je inmiddels ook verantwoordelijk voor je eigen loopbaan. Dat is, in een tijdperk waarin vooral geldt dat je bent wat je doet, niet zonder risico's. In dit blok geeft Menno de Bree een kort overzicht van de ontwikkeling van het denken over De Wil in de moderne filosofie - een manier van denken over de mens die uitmondt in de populaire opvatting dat je vooral iets moet gaan doen wat je echt wìlt. Een belangrijke ontwikkelingslijn van deze gedachte loopt via Augustinus via het protestantisme naar het kapitalisme. Een ander via Hobbes en Schopenhauer naar Nietzsche en Sartre. In het werk van de Zuid-Koreaanse filosoof Han komen deze twee lijnen samen. Als de mens niet meer is dan wat hij van zichzelf maakt, de richting daarvoor vooral in zijn gemoed moet zoeken, en zich vooral in zijn werk realiseren moet, dan is het niet heel verwonderlijk dat veel mensen met een depressie of burn-out thuis zitten. De dynamiek in veel zorg-opleidingen en -organisaties versterkt deze tendensen alleen maar, in plaats van ze af te zwakken. Het benadrukken van het belang van leiderschap is daarmee vaak letterlijk ziekmakend.

INSPIRERENDE MEEDENKDAG
Op deze inspirerende dag ontwikkelt u onder leiding van Menno de Bree uw eigen visie op medisch leiderschap en gaandeweg leert u de besproken inzichten te herwaarderen. Samen met Menno de Bree verdiept u zich in de verschillende benaderingen van leiderschap vanuit filosofisch perspectief, om hiermee na deze dag met een frisse kijk op leiderschap in uw eigen praktijk aan de slag te kunnen.


EXTRA: Spectaculair intermezzo!

Na de lunch zal de filosofische insteek worden afgewisseld met een andere interessante en belangwekkende kijk op leiderschap, vanuit een artistiek perspectief. Virtuoos bassist en dirigent Dominic Seldis, bekend van zijn sympathieke en humoristische rol als jurylid bij het Tv-programma Maestro, zal in een workshop van 60 minuten in een oorstrelende sessie demonstreren wat het belang van leiderschap in de muziek is.

Dominic Seldis (Bury St. Edmunds, 22 juni 1971) is een Brits contrabassist. Seldis werd opgeleid aan de Chetham's School of Music in Manchester en later aan de Royal Academy of Music in Londen. In 1992 ging hij naar Salzburg om te studeren aan het Mozarteum.

Als solist speelde hij met het London Symphony Orchestra, het Philharmonia Orchestra, het Royal Philharmonic Orchestra, London Sinfonietta, Academy of St. Martin in the Fields het Orchestra of St. Johns Smith Square en het BBC National Orchestra of Wales. Hij is ook actief als kamermuziekspeler. Naar eigen zeggen is zijn carrière bepaald door slechts 2 noten. Hiermee doelde hij op de vier tonen die hij speelt op de intro van de James Bondfilm'GoldenEye, gezongen door Tina Turner, toen hij slechts 21 jaar oud was.

In 1998 werd hij benoemd tot aanvoerder van het BBC National Orchestra of Wales en momenteel bekleedt hij deze positie in het Koninklijk Concertgebouworkest in Amsterdam. Hij geeft af en toe les (visiting professor) aan de Royal Academy of Music in Londen. In 2012, 2014, 2016 en 2017 was hij jurylid bij het AVRO-televisieprogramma Maestro.

Dominic zal worden begeleid door jazzpianist Rembrandt Frerichs. Hij studeerde cum laude af aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Op 22-jarige leeftijd reeds debuteerde hij op het North Sea Jazz Festival. Rembrandt is hoofdvakdocent jazzpiano aan het conservatorium van Tilburg en werkt als gastdocent aan de conservatoria van Amsterdam, Rotterdam en Utrecht. Ook is hij artistiek leider van enkele culturele podia, zoals het Rabo Jazz Festival (Oud-Beijerland), de Waterfront Jazz Club (Almere) en de Regentenkamer (Den Haag). Zijn debuut-cd, Self Portrait (2007), werd genomineerd voor een Edison Award en was "Album van de week" op London Jazz Radio. In 2010 speelde Rembrandt Frerichs in de legendarische jazzclub Birdland in New York, samen met onder meer trompettist Michael VarekampPROGRAMMA

  • 08.30-09.00 ontvangst
  • 09.00-10.30 Leiderschap: Aristoteles vs Platform Medisch Leiderschap
  • 10.30-11.00 Pauze
  • 11.00-12:30 Leiders: Aristoteles vs Machiavelli
  • 12.30-13.30 Lunchpauze
  • 13.30-14.30 Spectaculair intermezzo!
  • 14.30-15.00 pauze
  • 15.00-16.30 Zelfleiderschap: Sartre vs Han
  • 16.30-17.00 Napraten, nadenken en borrelen